nedelja , 14. junija 2020

Piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke. Uporablja jih večina spletnih mest. Ko obiščemo določeno spletno stran, se shranijo na našem računalniku ali na mobilni napravi. Običajno je zanje značilno, da vsebujejo ime strežnika, življenjsko dobo in vrednost. Za slednjo velja, da je najpogosteje v obliki nekega naključnega generiranega edinstvenega zapisa.

Za shranjevanje piškotkov je značilno, da je pod popolnim nadzorom našega brskalnika. Tako uporabnik lahko shranjuje piškotke po lastnih željah. V praksi to pomeni, da jih lahko tudi omeji ali povsem onemogoči. Zaradi omejitev piškotkov pa se nam lahko zgodi, da spletna stran, po kateri brskamo, ne bo pravilno delovala. Vsebine se nam namreč ne bodo prikazovale ustrezno, prav tako bomo lahko imeli omejen dostop do nekaterih funkcionalnosti.

Piškotki v nobenem primeru ne veljajo za škodljive. Zanje velja, da so časovno omejeni. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Brez njih je uporabnost spletnih mest zelo okrnjena. Njihova hramba in branje se uporabljata za seje, košarice v spletnih trgovinah, za ponovno uporabo naših odločitev, ki smo jih že naredili, za prikaz naprednih vsebin na izbrani spletni strani ter podobno.

Lastniki spletnih mest oziroma spletnih strani se trudijo, da bi svojim uporabnikom ponudili sodobno, hitro in tudi enostavno spletno stran, za katero bi bilo značilno, da se samodejno prilagaja našim potrebam in željam. Da bi to najlažje dosegli, uporabljajo številne vrste piškotkov. Pri tem mislimo na tehnične, funkcionalne, analitične in komercialne piškotke.

Naše spletno mesto uporablja le najbolj osnovne piškotke, s katerimi ne posegamo v zasebnost obiskovalcev. Če spletne piškotke želite povsem onemogočiti, lahko to storitev v nastavitvah svojega spletnega brskalnika.