četrtek , 11. junija 2020
Otekanje nog

Otekanje nog: 5 naravnih rešitev

Otečene noge so nadloga marsikoga izmed nas. Zatekanje nog je velikokrat posledica pretiranega sedenja. Morda to zahteva delovno mesto ali pa tudi sicer oseba ni pretirano aktivna. Na ta način se v spodnjem delu okončin pričnejo nabirati tekočine. Gre za klasično težavo v gravitaciji tekočin.

Srce sicer ves čas neutrudno potiska kri po žilah, najtežja naloga pa ga čaka prav v nekoliko bolj oddaljenih okončinah. V veliko pomoč srcu so v tem primeru preostale mišice v telesu, ki s svojim stiskanjem in sproščanjem pripomorejo h kroženju tekočin po žilah. Če pa človek bolj malo miga, pa lahko nastanejo težave z otekanjem nog.

Pa si oglejmo 5 naravnih rešitev proti otekanju nog.

1. Gibanje

Nekaj najbolj naravnega in zdravega, kar lahko storite za svoje telo, srce in ožilje, je gibanje. Hoja je popolnoma brezplačna terapija in pomoč vašemu srcu. Če ste opazili, da vam težave povzroča otekanje nog, potem bo sprehod vsekakor nekaj, kar vam bo v pomoč, da se znebite oteklih in bolečih nog.

Hoja proti otečenim nogam
Nad otekanje nog z vsakodnevno hojo ali tekom.

Če opravljate sedeče delo, morda v pisarni ali za kakšnim strojem, si vmes nekajkrat vzemite premor in razmigajte noge. Že hoja do stranišča ali po stopnicah namesto dvigala bo nekoliko pripomogla k izboljšanju stanja. Priporočljivo pa je, da si na dan vzamete vsaj slabo uro za sprehod, ki bo koristil tako vašim nogam kot tudi glavi.

2. Masaža utrujenih nog

Tudi masaža nog bo močno pripomogla k temu, da bo kri lažje zakrožila po vašem telesu in na ta način razbremenila srce in žile. Za masažo nog je znano, da izredno prija, še najbolj pa takrat, ko jo izvaja nekdo drug. Seveda se masaže nog lahko lotite tudi sami, ali pa v ta namen uporabite kakšen primeren pripomoček. In ne samo otekline, masaža nog bo pregnala tudi negativne misli, saj deluje izredno sproščujoče.

3. Zmanjšan vnos soli v telo

Sol je znana po tem, da privlači vodo. Več soli zaužijemo, bolj žejni smo. A prevelike količine zaužite soli povzročajo težave tudi ledvicam in drugim notranjim organom. Sol človeško telo sicer potrebuje, a v omejenih količinah. Odrasla oseba naj bi na dan zaužila približno en gram in pol soli. Vse ostalo pa je telesu prej v breme kot v pomoč.

4. Uporaba kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice so izjemen pripomoček za vse osebe, ki trpijo za bolečimi in oteklimi nogami. Prav tako se izvrstno izkažejo ob pojavu krčnih žil, saj jih stisnejo, potiskajo kri in ostale tekočine nazaj iz nog proti srcu in s tem izboljšajo samo cirkulacijo krvi.

Kompresijske nogavice
Kompresijske nogavice proti krčnim žilam in otekanju nog.

Kompresijske nogavice danes niso več dolgočasne in le za starejše, kot bi si kdo mislil. Na voljo so tako v različnih barvah kot z različnimi motivi in so primerne za nošenje skozi ves dan. Takšne so denimo kompresijske nogavice italijanskega proizvajalca Gloria, ki jih najdete na spletni strani MediGo: https://medigo.si/prodajni-program/kompresijske-nogavice-gloria/.

5. Staro dobro knajpanje

Pri tem postopku ne gre za nič drugega kot to, da telesu dovajamo enkrat hladno in drugič vročo vodo, zaradi česar se žile skrčijo in razširijo. Torej, povsem enostavno: boleče in otekle noge najprej ohladite z mrzlo vodo in nato segrejte s toplo oz. kar vročo, kolikor je pač prenesete. Žile imajo svoj spomin in tako jim ga boste pomagali uriti.

Zdaj veste, kako se povsem naravno boriti proti otekanju nog.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Zdrava Atmosfera
Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Kako ukrotiti herpes na ustnici?

Herpes na ustnici povzroča virus herpes simplex, ki se pogosto prenaša iz ene osebe na …

Zdravje zob

Zdravje zob na prvem mestu

Zdravje zob je pri nas doma skoraj na prvem mestu. Že od malih nog svoje …