četrtek , 11. junija 2020
Pomanjkanje spanja

7 nevarnosti pomanjkanja spanja

Kakovostno spanje v zadostni količini je poleg zdrave, uravnotežene prehrane in zmernega gibanja eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na vaše zdravje in počutje nasploh.

Menite, da je vaš spanec kakovosten in ga je zadosti? Če ste ob tem samo skomignili z rameni, je čas, da vzamete stvari v svoje roke. To v praksi pomeni delati na tem, da greste v posteljo še pred polnočjo in spite vsaj osem ur. Poleg tega pa morate poskrbeti, da se v tem času dobro naspite in ne samo premetavate po ležišču, gledate na uro, vstajate in podobno.

Hmm, težka naloga? Za nekatere med vami zagotovo. Ko pa si boste prebrali 5 nevarnosti pomanjkanja spanja, ne boste niti razmišljali, ali iti v posteljo prej ali kasneje.

Kaj povzroči nezadostna količina spanja?

Pomanjkanje spanja lahko pri ljudeh povzroči hude posledice. Trpita tako splošno počutje kot tudi zdravje. Raziskave so pokazale, da se lahko samo z eno uro prekratkega spanca sposobnosti človeka drastično zmanjšajo. Si potem lahko predstavljate, kaj se z vami dogaja, če spite dve ali več ur premalo? Težko, kajne?

Nezadostna količina spanja zmanjša učinkovitost, koncentracijo, upočasni čas pomnjenja in poveča reakcijski čas delovanja. Vse našteto pa nujno potrebujete na delovnem mestu, doma, na cesti in v drugih situacijah. Toda to je šele začetek, ki pelje po poti do direktnih nevarnosti, prisotnih v vsakodnevnem življenju.

Nevarnosti nezadostne količine spanca

Premalo spanja vas lahko spravi v hude direktne nevarnosti. Strokovnjaki so dokazali naslednjih 7 nevarnosti pomanjkanja spanja. To so:

  1. zamegljen vid;
  2. slabše delovanje spomina;
  3. halucinacije in slabost;
  4. problemi z vedenjem;
  5. težave z razpoloženjem;
  6. povečano tveganje za nastanek najrazličnejših bolezni;
  7. možnost poškodb in nesreč.

Zaspanost za volanom sodi med najnevarnejše posledice pomanjkanja spanja. Nenaspani ljudje niso dovolj pozorni na dogajanje v prometu, njihov reakcijski čas se namreč zaradi pomanjkanja spanca zelo podaljša. Ste vedeli, da 10 % vseh prometnih nesreč nastane zaradi prevelike utrujenosti?

Pomanjkanje spanja je torej lahko izjemno nevarno. Ta vrsta pomanjkanja ne povzroča samo zehanja, ampak vam na vseh področjih kvari kakovost življenja.

In kako najlaže ugotovite, da ste se dobro naspali? Odgovor je sila enostaven in logičen: po odlično prespani noči, ki vključuje primerno količino ur trdnega spanca, se boste zbudili dobre volje, na obrazu boste imeli bistveno manj ali pa sploh nič gub, vaša koža bo spočita.

To so šele prvi znaki, ki jih boste zjutraj opazili v ogledalu. Ostali, ki so še pomembnejši, pa vas bodo spremljali čez dan.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Zdrava Atmosfera
Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Kako ukrotiti herpes na ustnici?

Herpes na ustnici povzroča virus herpes simplex, ki se pogosto prenaša iz ene osebe na …

Zdravje zob

Zdravje zob na prvem mestu

Zdravje zob je pri nas doma skoraj na prvem mestu. Že od malih nog svoje …