sobota , 13. junija 2020
Individualna psihoterapija

Opis poteka individualne psihoterapije

Morda se sprašujete, kako poteka individualna psihoterapija in kako vam lahko pomaga. Kot prvo, psihoterapija je namenjena ozaveščanju psiholoških težav, ki vas ovirajo pri vsakodnevnem življenju, in iskanju rešitev nanje. Trenutno je to najbolj razširjena oblika terapije, ki obsega različne načine zdravljenja. Osredotoča se na vedenjske vzorce in psihoanalizo posameznika.

Če razmišljate o individualni terapiji in niste prepričani, pri čem vsem vam terapija lahko pomaga, vas vabimo, da nadaljujete z branjem prispevka. Izvedeli boste, kako vam psihoterapija lahko izboljša kakovost življenja in ponudi svežo perspektivo na vaše življenjske težave.

Kako poteka individualna seja?

Pri individualni psihoterapiji je prisoten psihoterapevt, ki uporablja psihoanalitičen pristop k raziskovanju vaših težav. To se morda sliši kompleksno, vendar v resnici ni. Psihoterapevt bo s svojim znanjem in izkušnjami v sodelovanju z vami prepoznal težave, ki vam onemogočajo normalno življenju.

Sama seja poteka tako, da vas terapevt sprašuje razna vprašanja, s katerimi poskuša določiti vzrok vaših težav in konfliktov. Pomembno je, da popolnoma zaupate v postopek in poskušate biti čim bolj iskreni.

Kaj lahko pričakujete od poteka terapije?

Seja individualne psihoterapije se lahko časovno zelo razlikuje. Večinoma traja od 30 minut do 1 ure – trajanje je odvisno od ocene terapevta in samega poteka razreševanja težav. Prvih nekaj sej se boste pobliže spoznali s terapevtom, saj vam bo le tako lahko ustrezno pomagal. Pomembno je, da se zavedate, da bo individualna terapija bolj učinkovita, če boste:

  • svojemu psihoterapevtu povsem zaupali,
  • o svojih težavah govorili odprto,
  • aktivno sodelovali in odgovarjali na vprašanja,
  • iskreni,
  • verjeli v pozitivne rezultate, ki jih bo terapija prinesla.

Kateri so cilji psihoterapevtskega zdravljenja?

Individualna terapija cilja na to, da od vsakega obiska nekaj odnesete. To pomeni, da se sčasoma razvijate in bolj razumete vzroke in posledice svojih težav. To hkrati pomeni, da imate v mislih cilje, s katerimi lahko spremenite svoje vedenjske vzorce, kar vam pomaga s soočenjem težav v resničnem življenju.

Individualna terapija vam omogoča, da:

  1. Izdelate strategijo srečevanja s težavami: Težave posameznika so lahko zelo raznolike. Psihoterapevt vam bo pomagal z razvojem orodij, ki vam bodo pomagala pri srečevanju s težavami.
  2. Izoblikujete strategije življenja in ciljev: Psihoterapevt vam bo pomagal pri preoblikovanju ciljev in pričakovanj vas samih in ljudi okoli vas. To vam lahko pomaga pri spremembi poklica, depresiji in stresu.
  3. Prepoznate pozitivne stvari v življenju: Včasih vas lahko težave spravijo v stanje, kjer se ne zavedate vseh pozitivnih stvari v svojem življenju. Individualna psihoterapija vam pomaga pri njihovi prepoznavi, posledično pa se znate osredotočati na pozitivne stvari.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Zdrava Atmosfera
Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!

Preverite tudi

Herpes na ustnici

Kako ukrotiti herpes na ustnici?

Herpes na ustnici povzroča virus herpes simplex, ki se pogosto prenaša iz ene osebe na …

Zdravje zob

Zdravje zob na prvem mestu

Zdravje zob je pri nas doma skoraj na prvem mestu. Že od malih nog svoje …