petek , 26. avgusta 2022
Gripa ali prehlad

Kako ločimo gripo od prehlada?

Tako gripo kot prehlad povzročajo virusi, simptomi pa so si lahko na začetku bolezni precej podobni. Praviloma se gripa širi v sezoni, torej najpogosteje januarja in februarja, prehlad pa nas lahko doleti kadar koli – množica virusov, ki ga povzročajo, je namreč skorajda neskončna.

Prehlad navadno prizadene dihala in žrelo. Najprej občutimo boleče grlo, ko bolečina prične že izginjati, pa se pojavi najprej zamašen nos, nato pa nam prične iz njega teči. Odvisno od vrste virusa, ki prehlad povzroči, lahko ob bolezni tudi kašljamo – takrat se je okužba že razširila z zgornjih dihal. Potek prehlada je običajno preprost, saj se počutimo »povoženo« zgolj kakšen dan ali dva, v enem tednu pa slabo počutje že popolnoma izgine. Tudi povišana telesna temperatura (vsaj pri odraslih) ob prehladu ni običajna.

Če velja prehlad za manj resno virozo, velja gripa za resnejšo. Bolezen sama po sebi prinese teden dni resnih simptomov in po tem terja še kar nekaj časa, da si telo popolnoma opomore ter se napolni z energijo, nevarna pa je predvsem zato, ker lahko vodi v zaplete. Ti so pogostejši pri starejših, otrocih in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom oziroma kroničnih bolnikih. Gripa, ki jo sicer povzročajo različni virusi gripe, tako kljub opozarjanju ljudi na pomembnost cepljenja vsako leto prinese tudi smrtne žrtve.

Gripa se običajno razvije nenadoma, njeni simptomi pa so močnejši kot pri prehladu. Boli nas grlo, imamo zamašen nos, kašljamo, bolijo nas mišice, kosti in sklepi, pojavi se visoka temperatura. Tako kot za prehlad tudi za gripo ne uporabljamo zdravil, potrebno pa je počivati in blažiti simptome. Tudi gripo lahko odpravimo v tednu dni, vendar je za popolno dobro počutje tudi v tem primeru potrebno še kar nekaj časa. Najbolj pomembno pa je, da smo pozorni na to, kaj nam sporoča naše telo – vztrajen kašelj in ponoven pojav povišane temperature lahko kažeta na zaplet v obliki pljučnice.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!

Preverite tudi

Kurje oko

Kako se znebiti kurjega očesa?

Kurje oko je lahko velika nevšečnost, s katero se bori tako staro kot mlado. V …

Herpes na ustnici

Kako ukrotiti herpes na ustnici?

Herpes na ustnici povzroča virus herpes simplex, ki se pogosto prenaša iz ene osebe na …