sreda , 20. aprila 2022
Ketonska dieta

Prehranjevanje po ketonski dieti

Si želite izgubiti nekaj kilogramov, morda spraviti svoj življenjski slog v bolj zdrave tirnice? Potem morate zavihati rokave in začeti povsem na začetku. Govora je seveda o prehranjevalnih navadah, saj je prav tisto, kar dajemo vase, odločilno pri tem, kako zdravo bomo živeli.

Tokrat se bomo posvetili prav posebni dieti, ki se imenuje ketonska dieta. Gre za način prehranjevanja, ki z vašega menija odstrani ogljikove hidrate. Morda prve dni tega ne boste preveč veseli, tudi počutje navadno ni najboljše, a ko se stvari uredijo in sedejo na svoje mesto, dobi svet v vaših očeh povsem nov sijaj.

Česa pri ketonski dieti ne boste jedli?

Kot rečeno, recite zbogom ogljikovim hidratom in se poslovite od kruha, testenin, ovsenih kosmičev, krompirja in drugih živil, bogatih z OH. Prav tako niti ne pomislite na alkohol. Če ste bili vajeni mantre, da je sadje osnova, bo pri tej dieti tudi to nekoliko na prepihu.

Gre za dejstvo, da večina sadja vsebuje precej sladkorja, zato se boste na tem področju posladkali le s kakšnim jagodičevjem ali z oreščki. V kozarec boste točili zgolj vodo in denimo nesladkan čaj, prav tako pa se boste izogibali vsem predelanim živilom.

Kaj sploh ostane?

Morda nekoliko nenavadno za katerokoli dieto, a pri ketonski bodo na vašem krožniku pogosto maščobe. Govorimo seveda o kakovostnih maščobah, ki jih boste pridobili iz kokosovega masla, jajčnih rumenjakov, avokada, oreščkov, semen in mastne ribe, kot je losos.

Maščobe bodo predstavljale kar 70 % vseh zaužitih kalorij, preostanek pa odpade na beljakovine. Tu na vrsto pride meso. Svinjina, perutnina, govedina in drugo meso. Čeprav boste rekli ne ogljikovim hidratom, pa jih boste vendarle nekaj zaužili preko zelenjave, ki pa naj ogljikovih hidratov vsebuje karseda malo (špinača, zelena solata, brstični ohrovt, paprika …).

Kar se mlečnih izdelkov tiče, boste po večini le-teh lahko posegali še naprej, a pazite, da bo šlo za polnomastne izdelke. Vsekakor pa bodite pozorni, da živila, ki jih uživate, ne vsebujejo dodanega sladkorja.

Kako deluje ketonska dieta?

Zagotovo vas zanima, kako deluje ketonska dieta, zato bomo skušali kar najbolj enostavno ponazoriti, kaj se bo v vašem telesu dogajalo, če se boste prehranjevali po njej. Ta hip je vaše telo navajeno energijo pridobivati iz ogljikovih hidratov, maščob pa se po večini ne dotika.

Ko boste spremenili svoj način prehrane in telesu prenehali dovajati OH, se bo to prisiljeno po energijo obrniti na maščobe. Temu procesu rečemo ketoza in skrbi za to, da se vaše nakopičene maščobe končno pričnejo topiti. Ko bodo uvodni dnevi mimo, se boste iz dneva v dan počutili bolje, odvečni kilogrami pa bodo počasi kopneli.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!