Raster očala – pripomoček za izboljšanje vida

Raster očala

Veliko uporabljate računalnik in se zato spopadate s težavami z vidom, ali pa na njegovo poslabšanje delujejo drugi dejavniki? Ne glede na to, ali je težava začasna, ali pa nosite korekcijska očala zaradi kratkovidnosti ali daljnovidnosti, vam lahko pomagajo raster očala. So zanimiv in nekoliko nenavaden pripomoček, ki pomaga pri vadbi oči in izboljšanju vida.

Kaj sploh so raster očala?

Raster očala so videti, kot bi bila preluknjana z bucikami. V okvirjih se namesto leč namreč nahaja plastika z drobnimi luknjicami, skozi katere prihajajo do oči le drobni snopi svetlobnih žarkov, ki nosijo informacijo o sliki. Zaradi tega vidimo drugače. Delovanje mrežnice se izboljša in vid je ostrejši.

Rastrska očala

Rastrska očala z luknjicami se priporočajo vsem, ki bi radi svojim očem omogočili nekaj treninga ter tako poskrbeli za boljši vid. Uporabna so tako pri tistih, ki še nimajo resnih težav z očmi, kot tudi pri vseh z dioptrijo manjšo od 6. Najraje po njih posegajo tisti, ki veliko delajo na računalniku, saj si z njimi hitro spočijejo oči in ponovno okrepijo vid.

Raster očala uporabljajte doma

Kljub temu, da raster očala pomagajo pri izboljšanju vida, se je treba nanje nekoliko privaditi. V začetni fazi nošenja se lahko pripeti, da očala naš vid nekoliko zmedejo, zaradi česar se zdi, da imajo predmeti dvojen rob. Prav tako se vsakič, ko pomežiknemo, slika za hipec zdi nekoliko drugačna. Oko namreč po tem, ko se je za trenutek pokrilo z veko, ponovno prilagodi odprtost zenice.

Raster očala vplivajo na periferni vid, ki je zaradi njih slabši. Če si jih nadenete in ob ušesu dvignete svojo dlan, je ne boste videli, tudi če oči obrnete v njeno smer. Prav zaradi omejitve perifernega vida uporabljajte raster očala doma. Z njimi ne vozite in niti ne hodite po cesti, saj lahko to vodi v nezgodo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja