petek , 29. oktobra 2021
Kolagen

Katere vrste kolagena poznamo?

Ali veste, kaj kolagen sploh je in zakaj ga naše telo potrebuje? Gre za kompleksno beljakovino, ki je nujna za zdravje. Ne glede na to, ali ste kje v medijih prebrali ali slišali, da je kolagen dober za lase in kožo, pa je dober in nujen še za marsikaj drugega.

Seveda nas v prvi vrsti pritegne vse, kar je povezanega z mladostjo, zato ne čudi, da si najprej zapomnimo pozitiven vpliv kolagena na lepo in napeto kožo ter na zdrave lase in nohte, ki se ne cepijo. V resnici pa je kolagen nujen za naše celice, potrebujejo pa ga tudi sklepi, mišice in drugi deli telesa.

Rastlinski ali živalski kolagen?

Ko slišimo za kolagen, si mislimo, da gre zgolj za eno vrsto, a temu ni tako. Že v osnovi delimo kolagen na živalski in rastlinski kolagen. Razlika med njima je očitna. Če živalski kolagen pridobivamo iz različnih delov živali, kot so kosti, mišice, koža in vezivna tkiva, pa rastlinski kolagena pravzaprav ne vsebuje. Z rastlinskim kolagenom našemu telesu samo pomagamo tvoriti več kolagena.

Kot vemo, omenjeno beljakovino ustvarja naše telo samo, a težava nastane v dejstvu, da se proizvodnja kolagena po 25. letu starosti v telesu močno zmanjša. Prav v tem tiči razlog, zakaj moramo svojemu telesu pomagati do več kolagena, če želimo ostati karseda dolgo mladostni in zdravi.

Kolagen shot
Kolagen shot z visoko vsebnostjo ribjega kolagena.

To lahko storimo tudi tako, da jemljemo prehransko dopolnilo s kolagenom, kakršnega najdemo na spletni strani gaianaturelle.com. Gre za visoko koncentrirano prehransko dopolnilo v obliki tekočine, ki vpliva na bolj elastično kožo, hitrejšo rast močnih in sijočih las, čvrste nohte ter gibljive sklepe, poleg tega pa uravnava prebavo in izboljšuje počutje.

Različni tipi kolagena

Ne poznamo samo živalskega in rastlinskega kolagena, pač pa sam kolagen delimo tudi na različne tipe. V nadaljevanju boste izvedeli nekaj več o tem, seznanili pa vas bomo še s podatkom, kje se posamezen tip nahaja.

Večino kolagena v telesu predstavljajo tipi 1, 2 in 3:

  • Tip 1 – kolagen tipa 1 se nahaja v kitah, vezeh, koži in kosteh.
  • Tip 2 – kolagen tipa 2 najdemo v hrustancu in očesni tekočini.
  • Tip 3 – kolagen tipa 3 se nahaja v mišicah, koži in žilah.

Kdaj pričeti z jemanjem kolagena?

Kot zapisano že v uvodu, se proizvodnja kolagena močno zmanjša po 25. letu starosti, zato je priporočljivo, da pričnemo kolagen v prehranskem dopolnilu jemati nekje po tem letu. Podatki namreč kažejo, da se proizvodnja te beljakovine v telesu vsako nadaljnje leto zmanjša za novih 1,5 %.

V primeru, da se odločite za jemanje prehranskega dopolnila Kolagen shot (Gaia Naturelle), boste ob osnovni pomoči telesu pri tvorjenju kolagena vanj vnesli tudi priporočen dnevni odmerek zelo pomembnega vitamina C.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!