sobota , 20. avgusta 2022
Alergija na cvetni prah

Kako se zaščititi pred alergijo na cvetni prah

Alergija na cvetni prah je ena izmed pogostejših vrst alergij, pojavi pa se lahko tako v otroštvu kot v odrasli dobi. Najpogosteje povzroči nahod in draženje sluznice oči, mogoče pa so tudi kožne in druge reakcije. Vsekakor velja, da je alergija na cvetni prah kljub razširjenosti ena izmed tistih, ki so »lažje« – pričakuje se težave z očmi in nosom, nekaj srbenja ali pokašljevanja in nočnega smrčanja, ne pa anafilaktičnega napada. Kljub temu je treba tudi to alergijo jemati resno, saj lahko pri nekaterih vodi v težave s pljuči.

Vsi bolniki, ki jih muči alergija na cvetni prah oziroma seneni nahod, seveda niso preobčutljivi na pelod enakih rastlin. Nekaterim povzročajo več težav vetrocvetke, drugim žužkocvetke, enim ciprese, drugim cvetje. In ker rastline tudi ne cvetijo istočasno, se lahko težave pojavljajo ob različnih obdobjih, torej pri enih zelo zgodaj spomladi, pri drugih šele sredi poletja. Prav tako je čas, ko se pojavi alergija na cvetni prah, odvisen od lokacije, na kateri se nahajamo. Primorska pač dočaka letne čase prej kot preostanek Slovenije.

Za preprečevanje simptomovin njihovo blaženje je najlaže poskrbeti tako, da v času cvetenja posameznih rastlin jemljemo antihistaminik, torej zdravilo proti alergiji. Tako preprečimo srbenje, zadebelitev sluznice in tudi dihalne težave. Poleg antihistaminika v obliki tablet je dobro uporabljati tudi kapljice za oči in pršilo za nos. Prav tako se lahko odločimo za zdravjenje s cepljenjem. To pomaga, da se telo nič več pretirano ne odziva na alergene oziroma umiri nesmiseln imunski odziv na snovi, ki same po sebi sicer niso telesu škodljive.

Alergija na cvetni prah je tako imenovana okoljska alergija – torej takšna, ki se ji ne moremo izogniti, ker so alergeni v okolju okoli nas. Težava je povsem drugačna kot na primer pri alergiji na posamezno živilo, kjer se lahko enostavno odločimo za dieto, ga izločimo iz prehrane, ter težave povsem odpravimo. Cvetnemu prahu se žal ni mogoče izogniti, vsekakor pa velja nekaj ukrepov, ki lahko zmanjšajo stik. V času, ko cveti rastlina, na katero smo alergični, se je bolje nekoliko več zadrževati v notranjosti. Še zlasti se držimo notri ob vetru oziroma gremo raje ven tik po dežju. V času cvetenja ne hodimo v parke, ne tečemo v naravi in podobno. Prav tako ni odveč, če si ob gibanju zunaj usta in nos prekrijemo z rutico, da vdihavamo manj peloda. Oči lahko delno zaščitimo z očali, vendar popolne zaščite ne bo – zato je pomembno, da imamo pri roki kapljice in oči ob srbenju nikoli ne mencamo.

Avtor: Zdrava Atmosfera

Na spletnem portalu Zdrava Atmosfera boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki vam zdravje predstavlja eno izmed najpomembnejših vrednot. Na spletnem portalu objavljamo članke o lepoti in zdravju, predvsem nasvete, kako poskrbeti za boljše počutje in bolj zdrav način življenja. Zahvaljujemo se vam za obisk in vam želimo lep dan!

Preverite tudi

Kurje oko

Kako se znebiti kurjega očesa?

Kurje oko je lahko velika nevšečnost, s katero se bori tako staro kot mlado. V …

Herpes na ustnici

Kako ukrotiti herpes na ustnici?

Herpes na ustnici povzroča virus herpes simplex, ki se pogosto prenaša iz ene osebe na …